Actuele ontwikkelingen algemeen
Als we boven de verbonden partijen gaan hangen en kijken naar trends en ontwikkelingen dan valt onder andere het volgende op.
- De Omgevingswet is per 1 januari 2024 ingegaan.
- De actualisatie van de Nota verbonden partijen is gedurende 2024 in behandeling. Januari 2025 is de raad geconsulteerd over de concept nota aanbevelingen zijn nadien verwerkt. De nota wordt in 2025 door de raad vastgesteld.
- In 2024 is veel aandacht geweest voor de doorontwikkeling van de regionale samenwerking en onze rolneming bij verbonden partijen:
Gemeenschappelijke regeling Sociaal
Begin december 2024 hebben de gemeenteraden van de Drechtsteden gemeenten een anonieme brief ontvangen. In de brief wordt door medewerkers een aantal misstanden binnen de organisatie gemeld. Het dagelijks bestuur van de GR Sociaal heeft hierop besloten een onderzoek te laten uitvoeren naar het geschetste beeld in de brief.
Gemeenschappelijke regeling Dienst Gezondheid & Jeugd Zuid-Holland Zuid
Gemeenten voeren een beleidsontwikkelingsproces voor de totstandkoming van de lokale nota's publieke gezondheid 2024-2028. De lokale nota gezondheid is eind 2024 aangeboden aan de Dordtse raad. Hierin is uitgewerkt wat we lokaal en regionaal doen om gezondheid te bevorderen.
Gemeenschappelijke regeling Omgevingsdienst Zuid-Holland Zuid
Per 1 januari 2024 is de Omgevingswet in werking getreden, een zeer omvangrijke en ingrijpende wijziging van wet- en regelgeving. In Zuid-Holland Zuid is afgesproken dat OZHZ en de gemeenten samen optrekken bij het in beeld brengen van de impact van de Omgevingswet op de eigen taken en bijvoorbeeld de legesinkomsten en voor zover dat mogelijk is het gezamenlijk ontwerpen van regels voor het omgevingsplan. De impact kan per gemeente verschillen, onder andere omdat deze afhankelijk is van het aantal aanvragen, de mate van toetsing aan het Bouwbesluit op dit moment en de manier waarop de gemeente invulling geeft aan het nieuwe stelsel.
Gemeenschappelijke regeling Veiligheidsregio Zuid-Holland Zuid
Onderzoek over toekomstgerichte brandweerzorg in samenhang met de betekenis voor de (kosten van) huisvesting: het algemeen bestuur van de Veiligheidsregio ziet een belangrijk verband tussen toekomstbestendige brandweer (het aantal benodigde en type kazernes) en de meerjarige onderhoudskosten. Het algemeen bestuur heeft daarom een bestuurlijke opdracht gegeven dit in samenhang te onderzoeken. Geconstateerd is dat met de lijn van een compacte en veerkrachtige regio die in 2019 is vastgelegd, een nog steeds actuele koers wordt gevolgd. Naast de inzet op toekomstbestendige brandweerzorg wordt ingezet op het versterken van interregionale samenwerking in crisisbeheersing en een sterkere focus op de risico’s in het risicoprofiel van de VRZHZ. De acties voor de langere termijn krijgen een plaats in het nieuw op te stellen beleidsplan 2026-2029.
Gemeenschappelijke regeling Gevudo
In december 2024 wordt in de aandeelhoudersvergadering van HVC (onderdeel gemeenschappelijke regeling Gevudo) een besluit genomen over de financiering van HVC in het licht van de warmte transitie. Dit kan ertoe leiden dat de schuld onder garantie van haar aandeelhouders voorlopig niet zal afnemen.
Gemeenschappelijk bezit Evides B.V.
Door interventies vanuit GBE, waaronder Dordrecht, is uiteindelijk een lagere tariefsverhoging voor drinkwater in 2023 en 2024 doorgevoerd dan dat Evides zelf van plan was. Verdere stijgingen zijn echter onvermijdelijk vanwege loon-en prijsstijgingen, meer gebruik van chemicaliën en filtervervangingen, alsook om tijdig investeringen in leveringszekerheid (bijvoorbeeld toenemende droogte) te kunnen doen in het hele verzorgingsgebied. Dit laatste is met name een aandachtspunt voor het Zeeuwse gebied.
Stedin Holding N.V.
In aandeelhouderschap is voor de aandeelhouders een aandachtspunt: met name in het Utrechtse en Zeeuwse gebied wordt door potentieel belanghebbende gemeenten zelf nog nauwelijks (relevant) geparticipeerd via aandelenkapitaal in Stedin.
BNG Bank N.V.
BNG Bank heeft de ambitie uitgesproken dat zij 10% meer maatschappelijke impact wil maken. Verwezen wordt naar bijgaande informatie waarbij aangetekend wordt dat dit in samenwerking met haar klanten moet worden gerealiseerd. Die ook kunnen kiezen voor andere oplossingen dan via financiering door BNG. Uit de verslaglegging zal moeten blijken of dit gelukt is.
Actuele ontwikkelingen verbonden partijen
Per verbonden partij ziet u de algemene basisgegevens en leest u wat de belangrijkste (mutaties in de) ontwikkelingen en risico’s bij die verbonden partij zijn. We geven een korte terugblik op 2024 maar melden vooral de actuele ontwikkelingen (status maart/april 2025). Deze beleidsinformatie is ook te ontsluiten via de programma's .