De Wet open overheid (Woo) is op 1 mei 2022 in werking getreden. De WOO is in de plaats gekomen van de Wet openbaarheid van bestuur (Wob). De Woo stelt het aanstellen van een Woo-contactfunctionaris verplicht (artikel 4.7 Woo) en maakt onderscheid tussen passieve openbaarheid (artikel 4.1 Woo) en actieve openbaarheid (artikel 3.3 Woo).
Woo-contactfunctionaris
Op 1 september 2023 is de Woo-contactfunctionaris benoemd. De belangrijkste taak is de coördinatie van de afhandeling van de Woo-verzoeken in het kader van de passieve openbaarheid. In 2024 heeft de Woo-contactfunctionaris tevens gezorgd voor het vullen van de landelijke Woo-index voor de gemeente. Daarnaast maakt de contactfunctionaris onderdeel uit van de projectgroep voor de implementatie van de actieve openbaarmaking.
Passieve openbaarheid
Passieve openbaarheid is het openbaar maken van informatie op verzoek. Deze verzoeken worden ingediend door inwoners, journalisten of andere belanghebbenden. In 2024 zijn 79 verzoeken op grond van de Woo ingediend. Vanaf 2022 worden de ingediende Woo-verzoeken, de daarop genomen besluiten en de verstrekte informatie in alfabetische volgorde gepubliceerd op de website van de gemeente.
Over de ingediende verzoeken kan worden opgemerkt dat sommige daarvan erg veel tijd hebben gevergd van het ambtelijk apparaat. In die zin is het te hopen en te verwachten dat de implementatie van de actieve openbaarmaking zal bijdragen aan het, op termijn, afnemen van het aantal (omvangrijke) Woo-verzoeken.
Actieve openbaarheid
Een belangrijk doel van de Woo is om de transparantie van de overheid te vergroten en zo ook het vertrouwen te versterken. Het middel dat daarvoor onder meer wordt ingezet is het actief openbaar maken van een aantal categorieën van documenten. Vanaf 1 november 2024 is het actief openbaar maken van de eerste informatiecategorieën op de Woo-index verplicht. De gemeente voldoet aan deze verplichting. De ingangsdatum van de verplichting om andere documenten openbaar te maken is nog niet vastgesteld
Voor het organiseren en borgen van het actief openbaar maken van de volgende informatiecategorieën is een project gestart. Samen met de betreffende proceseigenaren en stellers van documenten wordt de startpositie en aanpak bepaald. Doel is te voldoen aan de wet waarbij de fasering van de wettelijke verplichting wordt gevolgd.
Regionaal wordt een technische oplossing gezocht voor het (zoveel mogelijk) geautomatiseerd actief openbaar maken. Deze publicatieservice zorgt ook voor de juiste aansluiting op de landelijke Woo-index.
Er is samenhang tussen het op orde brengen van de gemeentelijke informatiehuishouding en het actief openbaar maken. Gevolg van het digitale werken is dat de verantwoordelijkheid voor traditionele archieftaken, het ordenen, opslaan en vindbaar maken van informatie steeds meer richting de werkvloer is verschoven. Om deze verantwoordelijkheid op de werkvloer te kunnen leggen zijn heldere kaders omtrent het omgaan met informatie en een communicatie- en bewustwordingstraject over het belang van openbaarheid en transparantie onmisbaar. Het op orde krijgen van de totale informatiehuishouding is een meerjarig traject. Hier hebben we in 2024 aan gewerkt en daar zullen we de komende jaren nog aan werken. Het bewustwordingstraject wordt in 2025 opgepakt.