Organisatieontwikkeling en bedrijfsvoering

Data en informatiemanagement

De opgaven waaraan we werken veranderen en het aantal netwerken in de stad neemt toe. Om daarop te anticiperen is de inzet van data en slimme ICT-oplossingen onvermijdelijk. In 2024 hebben we hieraan een bijdrage geleverd door: 

  1. Een data gedreven en digitale organisatie, stad en regio. 
  2. Het stimuleren van verantwoord en veilig gebruik van ICT en data. 
  3. Wet Open Overheid (WOO). 
  4. Papieren archief op orde. 

Een data gedreven en digitale organisatie, stad en regio  
Dit programma speelt in op de behoefte om veilig en verantwoord gebruik te maken van goede data en slimme technologie om onze maatschappelijke doelstellingen te bereiken. We werken in het programma langs drie sporen.

  1. Meewerken aan de realisatie van de opgaven: in 2024 hebben we in dit kader onder andere de opgaven bestaanszekerheid en duurzaamheid gefaciliteerd. Daarnaast hebben we een flinke bijdrage geleverd aan het landelijke ecosysteem DMI (Dutch Metropolitan Innovations (DMI).
  2. Digitaal en datafundament: het moderniseren van ons dataplatform is inmiddels in de uitvoeringsfase. Deze uitvoering loopt door in 2025. Met het hulpmiddel ‘Digital Twin’, is begonnen met het ontwikkelen van praktische instrumenten op het terrein van plantoetsing en bewonersparticipatie. De uitvoering hiervan is eind 2024 begonnen en loopt door in 2025.
  3. Ontwikkeling vaardigheden: de ontwikkeling van bewustwording van de mogelijkheden en ontwikkelen van vaardigheden op het terrein van data en digitaal werken heeft voortdurend aandacht nodig. In 2024 is hieraan gewerkt door het beschikbaar stellen van trainingen en e-learnings op ons leerportaal. Daarnaast is aandacht besteedt aan bewustwording op mogelijkheden en risico’s via inspiratiesessies geweest.

We passen binnen de interne bedrijfsprocessen de bestaande mogelijkheden van data eveneens toe. In 2024 hebben we dit onder andere gedaan door het ontwikkelen van instrumenten op het terrein van woningbouwmonitoring, de schone stad, de voorzieningenkaart en de energietransitie, maar ook door de impact van de Chemours uitstoot in beeld te brengen.  
 
Stimuleren verantwoord en veilig gebruik van ICT en Data 
Veilig en verantwoord gebruik van ICT vraagt voortdurend om aandacht. Nieuwe medewerkers worden standaard meegenomen in hoe ze veilig en conform de AVG met data en informatie moeten omgaan. Daarnaast zetten we in op risicobewustwording en -verkleining middels campagnes en wekelijkse mails. Aanvullend is de beveiliging van onze systemen vergroot door toegang tot onze systemen steeds meer te beperken tot hardware die in ons eigen beheer is.

Wet Open Overheid (WOO)
Op basis van de WOO zijn gemeenten verplicht in vier stappen informatiecategorieën openbaar te maken. In 2024 gingen de eerste verplichtingen in en is op basis hiervan een implementatieplan opgesteld en geïmplementeerd. Meer informatie over de actieve openbaring van de informatiecategorieën is te vinden in de paragraaf WOO.

Papieren archief op orde 
Volgens de planning is in 2024 gestart met het schonen van het papieren archief. Hiertoe is onder meer in samenwerking met de Archiefinspectie een aanpak vastgesteld. Het schonen van het papieren archief loopt door in 2025.

Deze pagina is gebouwd op 07/01/2025 11:52:45 met de export van 06/26/2025 08:58:21