Organisatieontwikkeling en bedrijfsvoering

Organisatieontwikkeling en HR

Onze koers  
Het afgelopen jaar is er intensief en met grote betrokkenheid vanuit de Dordtse organisatie gewerkt aan de herinrichting van de besturing en inrichting van de gemeente Dordrecht. Op basis van brede consultatie en participatie is de inrichting van de Dordtse organisatiestructuur en de daarbij horende wijze van sturing herzien. De nieuwe structuur en besturing komt tegemoet aan een aantal duidelijke knelpunten die in het functioneren van de organisatie worden ervaren. Concrete verbeteringen zijn: 

  1. Het instellen van een concerndirectie waarin concern brede besluiten worden genomen en van waaruit die eenduidig met de organisatie worden gedeeld.
  2. De herkenbaarheid van de structuur voor de binnen- en buitenwereld.
  3. De versterking van het opgavegericht werken.
  4. De inrichting van een kaderstellende en monitorende functie in de vorm van de concernstaf.

In het afgelopen jaar zijn de eerste stappen gezet met het werken in de nieuwe organisatiestructuur en is de implementatie van de nieuwe organisatie voltooid.

Voortouw in opgaven en dienstverlening  
De gemeente Dordrecht is verantwoordelijk voor de bedrijfsvoeringsdienstverlening binnen de gehele regio Drechtsteden. Hierdoor wordt beter aangesloten bij de maatschappelijke doelstellingen van de gemeenten en de verbonden partijen en is de bedrijfsvoering slagvaardiger en innovatiever. Voor onze dienstverlening betekent dit het invullen van een regiorol voor alle service-verlenende, regionaal opererende onderdelen. De ambitie is om de regio te versterken door als centrumgemeente het voortouw te nemen in regionale opgaven en vraagstukken. In 2022/2023 is daartoe een meerjarig-ontwikkelprogramma ontworpen met drie ambities:

  1. Het leveren van een hoogwaardige dienstverlening. 
  2. Een sterke relatie met partners, waarbij we het verlengstuk zijn van onze partnerorganisaties. 
  3. Inzet op vernieuwing en innovatie door te experimenteren, te leren en dit waar nodig toe te passen in onze producten, diensten, werkwijzen en in gebruik van nieuwe technologieën. 

Naast het programma staan twee inhoudelijke opgaven centraal in de dienstverlening: ICT Beweegt en de aanpak van de arbeidsmarkt. 

ICT Beweegt  
Het gebruik van informatietechnologie helpt ons om oplossingen te vinden voor problemen die we in de samenleving tegenkomen en zorgt voor vernieuwing en innovatie. Dit zorgt ook voor ondersteuning en bescherming van onze bedrijfsprocessen en naleving van de wet- en regelgeving. De toenemende (cyber)dreiging zorgt ervoor dat we steeds hogere eisen stellen aan de veiligheid van onze informatie. Continuïteit van systemen, goed functioneel beheer, veilige opslag, ontsluiting en uitwisseling van informatie: het wordt steeds belangrijker, complexer en we moeten zorgen dat dit altijd op orde is. Het meerjarig transitieprogramma ICT Beweegt voorziet hierin.  

We dragen bij aan de bestuurlijke doelstellingen die zijn geformuleerd op het gebied van informatie & automatisering: 
1. Vergroten van de snelheid en wendbaarheid. 
2. Verbeteren van de kwaliteit. 
3. Verhogen van de efficiëntie. 
4. Verhogen van de kostenflexibiliteit. 
5. Benutten van de toegevoegde waarde. 
6. Verhogen van de gebruikersvriendelijkheid. 

Dordrecht is regievoerder voor de ICT-dienstverlening binnen de regio. In 2024 zijn grote stappen gezet in het migreren van data en applicaties naar onze externe partner en in het uitfaseren van de eigen rekencentra. We werken inmiddels in de Digitale Werkruimte, zodat we overal, altijd en plaats onafhankelijk kunnen (samen)werken.  

Arbeidsmarkt  
De arbeidsmarkt in Nederland vraagt om een blijvende focus. In 2023 is gestart met de realisatie van een nieuwe strategische benadering van het arbeidsmarktvraagstuk. In 2024 is zichtbaar gemaakt welke resultaten deze nieuwe aanpak op regionaal en lokaal niveau heeft opgeleverd, zowel kwalitatief als in o.a. besparingen ten aanzien van inzet van externe partijen waaronder inhuur.

Dordt als Topwerkgever  
Met het programma Dordt als Topwerkgever werken we aan het aantrekkelijk zijn voor mensen op de arbeidsmarkt en het zijn van een goede werkgever voor onze medewerkers. Om hierin te investeren, is in 2024 de secure base filosofie geïntroduceerd. Een secure base organisatie is een organisatie waarin iedereen zich thuis en veilig voelt (care) en volop ruimte krijgt om als mens en professional uitdagingen aan te gaan, risico's te nemen, hiervan te leren en ontwikkelen en elkaar aan te spreken (dare). De organisatie heeft kennisgemaakt met de secure base filosofie door verschillende sessies. Er zijn teamcoaches beschikbaar gesteld om teams te inspireren en faciliteren om secure base te werken. Daarnaast is er een instrumentenkist beschikbaar waarmee medewerkers zich kunnen verdiepen in de secure base filosofie. Samen met HR wordt onderzocht hoe en welke HR-instrumenten secure base proof gemaakt kunnen worden. 

Daarnaast zijn er stappen gezet in de optimalisatie van de HR-processen en systemen. Afgelopen jaar is geïnvesteerd in het vergemakkelijken van het instroomproces, is er een HR-analytics tool aangeschaft en is geïnvesteerd in heldere informatievoorziening naar medewerkers.

Sociale veiligheid & integriteit
Sociale veiligheid is een belangrijk aspect van goed werkgeverschap. We willen een integere organisatie zijn waar werknemers zichzelf kunnen zijn, optimaal hun vakmanschap kunnen inbrengen, kunnen leren van hun fouten en de fouten van anderen, het open gesprek kunnen voeren en tegenspraak kunnen geven. Om dit te realiseren is in 2024 ingezet op verschillende aspecten: 

  • Integriteitsbeleid geactualiseerd: na instemming van de OR-en worden de volgende geactualiseerde regionale regelingen gepubliceerd: Integriteitsbeleid, Gedragscode, Meldregeling integriteit, Onderzoeksprotocol, Klachtenregeling ongewenst gedrag, Regeling vertrouwenspersonen, Regeling ambtseed, ambtsbelofte en integriteitsverklaring. 
  • Regionaal meldpunt ongewenst gedrag en integriteit: in 2024 is de ambitie uitgesproken om met de 10 Drechtstedenorganisaties gezamenlijk een onafhankelijk regionaal meldpunt integriteit in te richten zodat aan actuele wetgeving (onder andere Wet bescherming klokkenluiders en de Arbowet) wordt voldaan. Het gezamenlijk inrichten van een meldpunt biedt voordelen op het gebied van bezetting, opbouwen van kennis & expertise en professionele registratie- en informatiemogelijkheden. Ook zorgt een regionaal meldpunt voor een gelijke beoordeling van meldingen. Dit is eind 2024 met een positief resultaat in besluitvorming gebracht. In 2025 wordt het meldpunt geïmplementeerd. 
  • Integriteitscoördinator: er is besloten tot het aanstellen van een integriteitscoördinator. De integriteitscoördinator ontwikkelt en implementeert een uitvoeringsplan voor integriteit, adviseert en faciliteert management en medewerkers met betrekking tot morele oordeelsvorming en is verantwoordelijk voor kennisdeling en bewustwording. De werving start in 2025.

Organisatie in control  
In 2023 is gestart met het In Control Programma; Fundament beter op orde. In 2024 zijn procesbeschrijvingen gemaakt en zijn de aanbevelingen uit de Managementletter 2023 gestructureerd opgepakt. De leesbaarheid van P&C-documenten en beslispunten bij college- en raadsvoorstellen zijn verbeterd. Er is gewerkt aan actualisatie van nota’s en regelingen (risicomanagement, Financiële verordening, grondbeleid). Managementgesprekken zijn ingevoerd. In de loop van 2025 wordt het programma afgerond.

Deze pagina is gebouwd op 07/01/2025 11:52:45 met de export van 06/26/2025 08:58:21