Binnen de gemeente is sprake van een actief risicomanagement. Per grondexploitatie is een risicoprofiel bepaald ten opzichte van het projectresultaat. Daarnaast wegen ook algemene risico’s in het kader van de economische ontwikkeling mee in het risicoprofiel van het grondbedrijf. Het totaal aan risico’s is per 31-12-2024 berekend op € 13,88 miljoen (het gewogen totaal van de risico’s binnen een periode van drie jaar die betrekking hebben op het grondbedrijf met een betrouwbaarheid van 75%, analoog aan de overige risico’s van de gemeente). Dit is de financiële buffer die nodig zou zijn om tegenvallers op de portefeuille grondexploitaties op te kunnen vangen. Daarmee is het risicoprofiel ten opzichte van de Jaarrekening 2023 met afgerond € 0,13 miljoen toegenomen. Het totaal van de risico’s is daarmee min of meer gelijk gebleven. Binnen de projectspecifieke risico’s is een afname van het risicoprofiel te zien. Dit is voornamelijk het gevolg van het voordoen van risico’s (met name binnen Stadswerven) en de vordering van projecten, waardoor onzekerheid afneemt (met name bij Amstelwijck Wonen). Daar tegenover staat een toename van het algemene risicoprofiel Grondzaken, veroorzaakt door macro-economische ontwikkelingen.
Op dit moment is de algemene reserve grondbedrijf onvoldoende groot om de risico's op de actieve grondexploitaties op te vangen. Op basis van het huidige risicoprofiel zal het naar verwachting ongeveer twee jaar duren voordat de reserve grondbedrijf hier wel toe in staat is, op basis van verwachte winstnemingen en een gelijkblijvend risicoprofiel. Ook nieuw te openen exploitaties zijn in deze verwachting niet meegenomen. De risico’s bij het grondbedrijf maken onderdeel uit van het weerstandsvermogen van de stad. In de paragraaf Weerstandsvermogen en risicobeheersing wordt de weerstandsratio van de gemeente verder toegelicht.
In de Prognose Grondbedrijf 2025 wordt een doorkijk gegeven op de vermogenspositie van het grondbedrijf en het totaal van de huidige projectenportefeuille.