De weerstandsratio komt bij de Jaarstukken 2024 uit op een stand van 0,9. Dat is een verslechtering ten opzichte van de laatst vastgestelde stand bij de Begroting 2025 van 1,0 waar de ratio al was uitgekomen op de ondergrens van de afgesproken norm.
Conform het kader uit de Nota risicobeheersing en weerstandsvermogen ontstaat in de huidige situatie de verplichting tot verhogen van de beschikbare weerstandscapaciteit door meevallers respectievelijk het rekeningresultaat prioritair te bestemmen door afdracht aan de Algemene Reserve. Indien dit niet voldoende is, wordt in het eerstvolgende P&C-document aangegeven welke potentiële weerstandscapaciteit wordt ingezet om weer op het normniveau te geraken .
Ontwikkelingen 2025 en meerjarig
Voor het verwachte verloop van de weerstandsratio in 2025 is het van belang een reële inschatting te maken van het toekomstig verloop van de twee hoofdbestanddelen van de ratio: de beschikbare weerstandscapaciteit en de benodigde weerstandscapaciteit.
Voor wat betreft de beschikbare weerstandscapaciteit zien we dat de Algemene Reserve verder terugloopt met circa € 6 tot € 7 miljoen, met name als gevolg van eerdere besluiten uit de Perspectiefnota 2025.
Daarentegen treden er ook saldoverbeterende ontwikkelingen op voor de Algemene Reserve door onder andere vrijval van enkele bestemmingsreserves en het voorstel om het onverdeelde rekeningresultaat 2024 ten goede te laten komen aan de Algemene Reserve. Deze besluiten worden via de Perspectiefnota 2026 aan de raad voorgelegd.
Voor de Reserve Grondbedrijf is de prognose voor 2025 bijzonder onzeker als gevolg van geopolitieke instabiliteit. We hanteren daarom het behoedzame scenario dat de reserve niet daalt of groeit zolang er geen harde besluitvorming onder verlies- of winstnames ligt.
Aangezien het toekomstig risicoprofiel lastig tot niet voorspelbaar is, hanteren we de adaptieve lijn dat we verwachten dat het huidige risicoprofiel ook het toekomstige risicoprofiel is. Pas in de aanloop naar de Begroting 2026 inventariseren wij de actuele stand van het risicoprofiel.
Samengevat komt de weerstandsratio van 0,9 verder onder druk te staan. In de Perspectiefnota 2026 geven wij een aanpak om de weerstandsratio weer op het niveau van 1,0 te krijgen.
De berekeningen van de ratio kennen steeds een belangrijke nuancering: de rapportage omtrent het weerstandsvermogen is altijd een momentopname. Nieuwe projecten, economische ontwikkelingen en investeringsbeslissingen kunnen het risicoprofiel beïnvloeden waardoor het weerstandsvermogen aan tussentijdse fluctuaties onderhevig is.