Onderhoud kapitaalgoederen

Riolering

Kerncijfers
Het areaal bestaat uit riolen, persleidingen, duikers, pompinstallaties en drukrioleringsinstallaties. Onderstaande tabel geeft hiervan de lengtes en aantallen weer.

Soort riolering

Riolen

675

km

Persleidingen

56

km

Duikers (verbindingen tussen vijvers)

18,6

km

Drukrioleringsinstallaties

260

st.

Pompinstallaties

147

st.

Centrale voedingskasten

65

st.

Kwaliteitsniveau
Groot onderhoud
Onze installaties worden onderhouden volgens de principes van assetmanagement. Dit betekent dat wij streven naar optimale beschikbaarheid en prestaties van onze installaties, waarbij wij de risico's op overlast voor inwoners en omgeving efficiënt proberen te minimaliseren. Riolen worden vervangen op basis van hun kwaliteit en niet op basis van hun leeftijd. Een oud riool kan nog in goede staat verkeren, terwijl een nieuw riool mogelijk gebreken vertoont. Wij proberen de werkzaamheden zoveel mogelijk te combineren met andere noodzakelijke maatregelen in de openbare ruimte. Soms is het mogelijk om het riool van binnenuit te repareren (relining), wat goedkoper kan zijn dan vervanging en maatschappelijke overlast kan voorkomen. Riolen worden periodiek geïnspecteerd, maar met verschillende frequenties. Riolen met een belangrijke functie, die ouder zijn of zich op bijzondere locaties bevinden, inspecteren wij vaker. Hoe groter het risico, des te vaker de inspectie. Het aantal geïnspecteerde riolen is geen doel op zich; de inspectiestrategie is gericht op het voorkomen van onaanvaardbare milieu- en veiligheidsrisico's. Storingen aan pompen worden beoordeeld op basis van hun locatie en functie binnen het rioolstelsel. De wijze van storingsafhandeling (direct of gepland) hangt af van de ernst van de risico's.

Bij zware regenval loost de riolering deels op open water, waardoor vuil uit het stelsel in het oppervlaktewater kan terechtkomen. Het is daarom belangrijk om de vervuiling beperkt te houden. Wij reinigen de riolering periodiek onder hoge druk en riolering die sneller vervuilt, reinigen wij vaker. Dit helpt om vervuiling van het oppervlaktewater te beperken en verstopping van de riolering te voorkomen. Wateroverlast door extreme neerslag is een groeiend probleem voor alle gemeenten. Soms kunnen ondergrondse maatregelen het risico beperken, maar vaak is een herinrichting van de bovengrondse openbare ruimte nodig om de situatie te verbeteren. In het Gemeentelijk Rioleringsplan (GRP) wordt aandacht besteed aan klimaatmaatregelen om wateroverlast te beperken.

Actualiteit beheerplannen
Gemeenten hebben op grond van de Wet milieubeheer een zorgplicht voor de inzameling van stedelijk afvalwater en op grond van de Waterwet een zorgplicht voor hemelwater en een zorgplicht voor grondwater. De wet 'Verankering en bekostiging gemeentelijke watertaken' schrijft gemeenten voor te beschikken over een Gemeentelijk Rioleringsplan (GRP). In dit GRP 2021-2025 is de beleidsmatige, financiële en technische basis voor het onderhoud van het rioolstelsel vastgelegd. We actualiseren de meerjarenonderhoudsplanning riolering jaarlijks.

Financiën

Bedragen x € 1.000

Onderhoudslasten riolering

Begroot 2024

Rekening 2024

Groot onderhoud/planmatig

3.648

9.348

Regulier onderhoud

2.988

2.028

Wat zouden we doen in 2024?

  1. Reinigen en inspecteren van riolering (25km).
  2. Relinen van riolering Blaauwweg (302m), Bloemenbuurt (836m), Frans Lebretlaan (248m), Rozenhof (155m), Brouwersdijk (232m), Weedeweg (143m) en Van Baerlestraat (286m).
  3. Vervangen van riolering Kromhout (471m), Haringvlietstraat (1.345m), Vogelbuurt (1.380m), Sandenburg (1.004m) en Berhardstraat (2.445m).
  4. Onderhouden van aansluitingen in het buitengebied 'Bovenhoek' (aantal nader te bepalen).
  5. Preventief onderhouden van 70 pompinstallaties en 85 drukrioleringsinstallaties.
  6. Vervangen en renoveren (indien noodzakelijk) van pompen en/of bijbehorende appendages en leidingwerk.
  7. Renoveren (volledig: bouwkundig, mechanisch en elektrisch) van het hoofdrioolgemaal.
  8. Renoveren van rioolgemaal 'Stadspolders'.

Wat hebben we gedaan in 2024?

  1. Er is door verminderde beschikbare capaciteit 4 km riolering gereinigd en geïnspecteerd.
  2. Gerelined zijn Blauwweg (305m), Bloemenbuurt (840m), Frans Lebretlaan (310m), Rozenhof (271m), Hugo de Grootlaan (306m), Merwedestraat/Stadswerven (170m), Noordendijk beneden (443m), Krommedijk (272m), Duiker Reeweg Zuid (3m) en Kastanjelaan (152m).
  3. Riolering is vervangen op het Kromhout en Vogelbuurt. Daarnaast is gestart met rioolvervanging Componistenbuurt (half gerealiseerd). Rioolvervanging in Haringvlietstraat, Prins Bernardstraat (en omgeving) en Sandenburg gaat gelijk met realisatie van de herinrichting en is nog niet gestart omdat extra tijd en overleg met bewoners nodig is.
  4. In de 'Bovenhoek' zijn onder andere in de Zuidendijk en de Haaswijkweg nieuwe drukrioleringen aangelegd en elders in de Zuidendijk is ook een nieuwe pompput geplaatst. Op één weigeraar na is het gehele gebied nu volledig aangesloten.
  5. Preventief onderhoud van 70 pompinstallaties en 85 drukrioleringsinstallaties en de daaruit voortkomende restwerkzaamheden zijn uitgevoerd.
  6. RG Stadspolders: pomp revisie, RG Nijhofflaan: aftapleidingen en pompen gereviseerd, RG Noorderstraat: montage geleidebuizen aangepast, GW Bosboom Tousaintstraat: buitenopstellingskast aangepast, DRL Spartelvijver Wantijpark: pomp vervangen, RG Heliotroopring: pomp gereviseerd, RG Gezondheidspark: nieuwe concertorpompen, RG Pelserbrug: nieuwe luiken met valroosters, RG Sterrenburg, hijsrooster vervangen.
  7. Renovatie hoofdrioolgemaal is in voorbereiding, diverse voorbereidende inspecties zijn uitgevoerd, pompberekeningen zijn uitgevoerd. Planning is nu 2025 aanbesteden, uitvoering in 2026.
  8. Voor renovatie van RG Stadspolders hebben de diverse voorbereidingen en aanbesteding  plaatsgevonden, de renovatie wordt in 2025 uitgevoerd.
  9. GPRS-modems (97 st.) vervangen in verband met einde 2G-netwerk.
Deze pagina is gebouwd op 07/01/2025 11:52:45 met de export van 06/26/2025 08:58:21